Liza och medieskyddet

Ser i Resumé att stora medier tydligen håller Liza Marklund om ryggen vad det gäller Gömda-skandalen.

Det är kanske sant.

Inte Sydsvenskan, dock. Vi var först av de stora svenska tidningarna att lyfta storyn – jag skrev den ju för snart en månad sedan. Och Marklund har ju faktiskt svarat på åtminstone några få av de frågor som storyn väcker, vilket refereras här.

Hur som helst. Det finns sex stora dagstidningar i Sverige, sex tidningar som varje dag kan vara bäst på en riktigt stor händelse. DN, GP, Svenskan, Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan. Ingen annan kan slå samtliga dessa sex på en stor grej. Jag tror inte att man i ljuset av det kan påstå att stora medier ägnar sig åt att skydda Liza Marklund.

0 svar på “Liza och medieskyddet

 1. Vad menar du egentligen? Av de sex tidningar du räknar upp har en (Sydsvenskan) skrivit om Antonssons bok och hur den framlägger bevis för att Gömda-serien är en bluff. De andra har endast tagit in TT-telegrammet om att Mia JK-anmält Antonsson. Expressen lät drottning Liza stiga ner från sin tron ett ögonblick och svära på att hon ”aldrig ljugit, skarvat eller överdrivit”. Hon slapp dock att konfronteras med en enda av de lögner som framkommer i nya boken och har meddelat att detta är den enda kommentar hon tänker lämna. TV4 har sänt ett inslag och stoppat ett. SVT:s Östnytt har haft ett inslag, som inte sänts i Rapport. SVT:s Debatt bjöd in Monica Antonsson men eftersom Marklund vägrade komma ställdes debatten in. Aftonbladet har haft en färdig artikel som aldrig publicerats, samma sak lär det vara med DN.
  Det är inte ofta man så tydligt kan belägga att stora svenska medier fegar ur och skyddar en person vars makt är stor. Betänk vilka som äger Piratförlaget och sitter i dess styrelse …

 2. Jag vet inte, ni har kanske rätt? Men har ni sett Monica Antonssons blogg? Hon har ju lätt förekommit i 30 olika medier, i olika städer, med olika ägare!

  Enstaka tidningar kanske inte gör detta helt rätt – men någon samlad mörkning kan man ju inte tala om.

  Om DN och AB har artiklar som stoppats, ja, då är det förstås mycket intressant. Hoppas vi får veta om det stämmer, och varför de i så fall ännu är opublicerade.

 3. Jag förstår faktiskt inte heller riktigt vad du menar? Ska man tolka

  ”Det finns sex stora dagstidningar i Sverige, sex tidningar som varje dag kan vara bäst på en riktigt stor händelse. DN, GP, Svenskan, Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan. Ingen annan kan slå samtliga dessa sex på en stor grej. Jag tror inte att man i ljuset av det kan påstå att stora medier ägnar sig åt att skydda Liza Marklund.”

  som att Stockholmstidningarna + GP avstår att skriva ”för att Sydsvenskan redan haft storyn”..? Så tänker de knappast… Särskilt de två sista meningarna är för mig obegripliga, så förtydliga gärna.

  Men visst är det rätt så massiv medieuppmärksamhet, och i längden är det svårt att se att det inte blir mer.

 4. ”Avstår från att skriva”, menar jag naturligtvis.

  Sedan är det förstås beklagligt nog så att Resumé säkert bortsåg från Sydsvenska när de talade om riksmedier..? Vore väl inte första gången.

 5. Jag tror visst att Marklunds krets av viktiga människor inom media och politik skyddar henne. En annan sak som inte vad jag vet nämns är riksmedias redaktioners förakt för vad som anses lågt stående journalistik. Monica Antonsson har ingen hört talas om annat än dom som läser Allaz veckotidning.Förlaget Blue någonting är än mindre bekant.
  Ändå verkar det som om Monica, sin ringa ställning till trots, åstadkommit 2008:s största journalistiska scoop. Det är ju så att alla fina journalister på de stora drakarna kan kräkas.
  Bloggvärlden behövs. Liza Marklund behandlas som en drottning. Debatter ställs in om hon inte vill medverka. Ändå måste även Liza begripa att finns det goda skäl för att hennes som dokumentärer marknadsförda böcker är osanna så måste det diskuteras och skälen för och emot granskas. Det sköter nu bloggarna.Tack och lov.

 6. Bloggarna har verkligen spelat roll i den här historien, liksom en del andra sociala medier. Men Sydsvenskan, HD, AB, TV4, Expressen… Många stora medier har nu trots allt skrivit det hela.

  Jag tycker f ö att Jonas Gummessons vänskap till Liza Marklund verkligen ställer hans beslut i en tveksam dager. Men jag gör bedömningen att saken nu är så stor att den kommer att diskuteras i alla medier och forum framöver.

 7. Såg i kväll andra delen av Hannes Råstams Quick-dokumentär på TV2. När Råstam välförtjänt firat jul och nyår, kanske han kan ta sig an bluffmakerskan Liza Marklund också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *