Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Modeblogg

Den svenska kristenhetens mest självklara manliga modedetalj är – twittrade jag till viss förnöjelse hos dem som har gjort samma spaning – är den kraglösa skjortan. En sån här alltså. Det var pastorn @brynte som höll ett litet seminarium på SSWC, i kraglöst.

Jag minns mina första kontakter med dem. (Skjortorna, inte de kristna.) Det var i gymnasiet då min (kristna) flickvän vid ett flertal tillfällen försökte intressera mig för sådana plagg när vi satt och lyssnade på Freda’ tillsammans. (Vi såg dem live också, och blev besvikna för att de inte körde ”Jag kan se dig”.) Tror till och med att jag kan ha fått en kraglös skjorta i present av henne, en svart, med knappraden delvis liksom ihopsydd nertill.

Vad symboliserar den kraglösa skjortan? Enkelhet. Anspråkslöshet. Kolchos, kibbutz, linssoppa. Allt jag inte är, med andra ord. Men jag snubblade över den här i maj, och kunde inte motstå den, även om den inte riktigt är en skjorta. Nästa gång jag gör författarbesök eller på något annat sätt föreläser eller pratar i ett sammanhang med religiös anknytning ska jag absolut bära den. Här finns ju en hemlig kod att skicka: Jag är, eller skulle kunna vara, er broder!

10 Kommentarer

 1. Sandra den 23 augusti, 2010 kl 04:10

  ”Jag minns mina första kontakter med dem. (Skjortorna, inte de kristna.)”

  Tack, dagens första skratt. Lite sent, jag vet. 2. Andreas Ekström den 23 augusti, 2010 kl 04:21

  🙂 3. Emanuel den 23 augusti, 2010 kl 06:07

  Haha! Fantastiskt! 4. Daniel den 23 augusti, 2010 kl 07:40

  Sen finns det förstås den mer prosaiska förklaringen att det blir lite klumpigt att sätta på den lösa prästkragen ovanpå en vanlig skjortkrage. Allt behöver inte ha en djupare mening.

  Och det du hittade liknar väl mer en lite sofistikierad variant av farfars undertröja. Visst är det trikå? 5. Andreas Ekström den 23 augusti, 2010 kl 08:44

  Daniel: Så är det förmodligen! Mycket mode stammar ur ett praktiskt behov. Plagget är i bomull tror jag, men med lite stretch i sig… 6. Reb den 24 augusti, 2010 kl 06:05

  Kul bloggpost!

  Fast (för att kommentera kommentarstråden) nu är det ju långt ifrån hela den svenska kristenheten som har anledning att anpassa sin klädsel efter behovet av att bära prästkrage (läs: pastorer inom större delen av frikyrkligheten har inte den typen av liturgisk klädsel, eller har den endast sällan, och merparten av de svenskkyrkliga är inte präster…).

  Men annars ligger det absolut något i din skjort- eller tröjiakttagelse. Kanske mer missionsförbundet än pingst, om man verkligen ska låta fördomarna och stereotyperna flöda… ; )

  /Reb – som gillar subkulturspaningar (bevisas här: http://libreb.blogspot.com/2010/07/glad-pride-kara-pingstvanner.html ) 7. brynte den 26 augusti, 2010 kl 06:25

  Hej igen Andreas. Kul att vi har mer än internetintresse gemensamt! Skjortan bäres för egen del just för att jag tycker den är snygg. Krage använder jag sällan och isf med särskild pastorsskjorta. 8. […] Andreas Ekström – aktuell med boken "Google-koden" » Blog Archive » Modeblogg […] 9. Gert Frost den 1 september, 2010 kl 11:40

  Om man bär T-shirt då? Är man bara (jätte)lite okristlig då? 10. Andreas Ekström den 2 september, 2010 kl 08:16

  Jaja, det är ju rena gudsförnekaren direkt.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.