Modeblogg

Den svenska kristenhetens mest självklara manliga modedetalj är – twittrade jag till viss förnöjelse hos dem som har gjort samma spaning – är den kraglösa skjortan. En sån här alltså. Det var pastorn @brynte som höll ett litet seminarium på SSWC, i kraglöst.

Jag minns mina första kontakter med dem. (Skjortorna, inte de kristna.) Det var i gymnasiet då min (kristna) flickvän vid ett flertal tillfällen försökte intressera mig för sådana plagg när vi satt och lyssnade på Freda’ tillsammans. (Vi såg dem live också, och blev besvikna för att de inte körde ”Jag kan se dig”.) Tror till och med att jag kan ha fått en kraglös skjorta i present av henne, en svart, med knappraden delvis liksom ihopsydd nertill.

Vad symboliserar den kraglösa skjortan? Enkelhet. Anspråkslöshet. Kolchos, kibbutz, linssoppa. Allt jag inte är, med andra ord. Men jag snubblade över den här i maj, och kunde inte motstå den, även om den inte riktigt är en skjorta. Nästa gång jag gör författarbesök eller på något annat sätt föreläser eller pratar i ett sammanhang med religiös anknytning ska jag absolut bära den. Här finns ju en hemlig kod att skicka: Jag är, eller skulle kunna vara, er broder!

0 svar på “Modeblogg

 1. Sen finns det förstås den mer prosaiska förklaringen att det blir lite klumpigt att sätta på den lösa prästkragen ovanpå en vanlig skjortkrage. Allt behöver inte ha en djupare mening.

  Och det du hittade liknar väl mer en lite sofistikierad variant av farfars undertröja. Visst är det trikå?

 2. Kul bloggpost!

  Fast (för att kommentera kommentarstråden) nu är det ju långt ifrån hela den svenska kristenheten som har anledning att anpassa sin klädsel efter behovet av att bära prästkrage (läs: pastorer inom större delen av frikyrkligheten har inte den typen av liturgisk klädsel, eller har den endast sällan, och merparten av de svenskkyrkliga är inte präster…).

  Men annars ligger det absolut något i din skjort- eller tröjiakttagelse. Kanske mer missionsförbundet än pingst, om man verkligen ska låta fördomarna och stereotyperna flöda… ; )

  /Reb – som gillar subkulturspaningar (bevisas här: http://libreb.blogspot.com/2010/07/glad-pride-kara-pingstvanner.html )

 3. Hej igen Andreas. Kul att vi har mer än internetintresse gemensamt! Skjortan bäres för egen del just för att jag tycker den är snygg. Krage använder jag sällan och isf med särskild pastorsskjorta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *