Nobel 1989 med mera

Camilo José Cela debuterade med den brännande sorgliga ”Pascual Duartes familj” år 1942. Samma år som Camus skrev sin betydligt mer bekanta ”Främlingen”.

Sammanträffandet ter sig märkligt. Böckerna är så tydligt släkt att de är mer syskon än kusiner. En brottslings uppgörelse med sitt liv och sig själv, skildringen av hur brottslingen ställd inför sitt brott hittar en teknik för att flytta det skedda bort från sig själv. Det är verkligen slående, och ”Pascual Duartes familj” är inte ett dugg mindre läsvärd än ”Främligen”. (Å andra sidan: har ni redan läst ”Främlingen” behöver ni inte lägga tid på den här.)

***

Anders Olofsson, chef över digitala medier på Sydsvenskan, kör en öppen, prestigelös och rolig Jaiku, en ”mikroblogg” med många och korta uppdateringar, för er som vill följa honom. Vet på rak arm ingen annan svensk mediechef på motsvarande ansvarsnivå som gör det här. Och har det ett värde? Jag tror det, trots den komprimerade formen. Mediehusets dörrar öppnas i rasande fart; allt är under omprövning, mycket lite är hugget i sten. En spännande tid att arbeta, 2007!

***

Mer från Sydsvenskan: I söndags blev vi till slut tvungna att meddela nyheten om vår kollega Mona Bredberg Jakstrands död efter en tids sjukdom. Hon var en rasande skicklig medicinreporter och socialt en centralgestalt på tidningen. Vi saknar henne enormt.