Övningar kring journalistik 1

Göran Rosenbergs ”Tankar om journalistik” är en av mina favoritböcker. Inte minst eftersom den är anspråksfull. Han säger ”detta vet jag”. ”Den här kompetensen, erfareheten och insikten har jag”.

Eftersom han gav ut den efter en mycket lång och gedigen karriär fanns det inga problem i det.

Jag för min del måste alltså troligen jobba på i åtminstone tjugo år till innan jag kan göra något som ens är en bråkdel av ”Tankar om journalistik”.

Tills dess: Nya ordlekar. Den här bloggen och andra bloggar. Jag börjar träna i övermorgon, med en text om utgivarskap. Sedan ska jag skriva om saker som annonsplacering, upphovsrätt och medieägande, så gott jag kan, där jag är nu. Så har jag något att utgå från om tjugo år.

***

Tåget hem i söndags. En resa jag gjorde 81 gånger under halva 2004 och 2005. Den är fortfarande fin; Småland och sen Van Halen i lurarna går förvånansvärt bra ihop. Det är något med det storslagna och samtidigt instängda i ljudet och landskapet. Jag menar allvar!