Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

PK

Termen ”politiskt korrekt” trodde jag – felaktigt – skulle självdö snabbt. I stället lever den vidare, med ett enda jobb: att tjäna som substitut för riktiga argument.

”Politiskt korrekt” är ett skällsord som främst används av personer som har behov av att rättfärdiga åsikter som kränker andra.

Om man inuti hyser lite smygrasism, lite antisemitism förklädd till humor, en liten längtan efter minskad flyktingmottagning förklädd till omsorg av typen ”det går ju inga bussar hit till Östra Odarslöv”, för att ta ett aktuellt, lokalt och autentiskt exempel – då avfärdar man motargumenten som något ”politiskt korrekt”.

Det är ett dumt och luddigt begrepp, dumt eftersom det ofelbart används för att slå mot klassiska anständighetsvärden, luddigt eftersom det inte finns minsta möjlighet att enas om en definition.

Och framför allt: när någon skälls för att vara politiskt korrekt, så ifrågasätts vederbörandes äkthet. Den som tycker något antas alltså ha andra bevekelsegrunder – du tycker inte så egentligen, du låtsas bara.

I psykologin kallas sådant projicering.

2 Kommentarer

  1. slackjawedyokel den 19 februari, 2015 kl 07:05

    Visserligen användes begreppet PK som markör för att visa att man inte tror det finns folk som är trevliga och toleranta på riktigt, men idag används det väl mer i betydelsen ”de som inte tycker som SD”?

    Annars har ”politically correct” faktiskt en riktig och användbar betydelse, bortom nyttjandet som förolämpning, som kommer sprunget ur kommunisternas ljuvliga stalinism, och rakt in i 1990-talets amerikanske universitet. New York Maganize hade en jävligt bra artikel om det förra månaden!

    http://nymag.com/daily/intelligencer/2015/01/not-a-very-pc-thing-to-say.html?mid=nymag_press  2. Andreas Ekström den 20 februari, 2015 kl 10:17

    Tack för länktips, ska genast kolla!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.