Så jobbar ett proffs

Håkan Wasén är min nya idol. Håkan Wasén är reporter på Östgöta Correspondenten i Linköping, och i en helt vanlig och i princip okontroversiell nyhetsartikel berättar han att Skatteverket har begärt ett visst bolag i konkurs. En självklar lokal nyhet, som man givetvis skriver några rader om.

När man läser artikeln ser man att den intervjuade styrelsesuppleanten, en Tony Drangel, har blivit väldigt arg över uppmärksamheten. Faktum är att han blivit så arg att han hotar reportern. Men artikeln är föredömligt återhållsamt formulerad, och den fulla vidden av denne bolagsmans dräggfasoner förstår man först då man lyssnar på den bandade intervjun.

Corren har polisanmält, och jag kan inte förstå hur det skulle kunna resultera i något annat än åtal och fällande dom för olaga hot.

Saken uppmärksammas av Tidningen Journalisten, vilket är bra, men jag tycker att det borde finnas mer att göra. Kan man inte ge Håkan Wasén ett pris av något slag? Journalistkårens stora pris för ”tålmodigaste, kallaste och samtidigt vänligaste bemötande av idiot i tjänsten”?

Lyssna på det där klippet, på hur Wasén håller sig till saken, hur han inte låter sig provoceras. Så jobbar ett proffs.