Slutligt besked

Efter djupa och omfattande studier har jag slutligen bestämt mig för att detta är Tommy Körbergs bästa bevarade, åtminstone på YouTube bevarade, tolkning av ”Anthem”.

Jag tröttnar aldrig på ”Anthem”. Den är ett perfekt utsnitt ur Kalla kriget. Den har allt av vad sentimental musikal kan erbjuda, men håller en höjd i lyriken som gör den till något mer. Det är texten i sig som gör att jag inte tröttnar, tror jag, den och Tommy Körbergs urkraft och helt ofattbara röstkontroll. Jag borde försöka intervjua honom någon gång. Alla har gjort det, ingen har lyckats.

Feinschmeckerdetaljer:

* Det lilla huvudskaket vid 2,05.

* Bortvändningen vid 2,30 precis före ”where would I start”.

* Hur han INTE hämtar andan mellan ”my” och ”heart” alldeles mot slutet, utan bara låter tonerna gå i varann.

* Den lilla sparken vid sluttonen.

* Mikrofonlådan som han lägger tillbaka den där jättesockan i, sådana ser man aldrig längre.

* Den lilla boxarbugningen åt två håll efteråt, lite som George Scott brukade göra.

0 svar på “Slutligt besked

  1. Lake: Bara hör av dig om du hittar någon version som konkurrerar. Jag har hört ryktas att den tagning han gjorde på Ullevi i samband med invigningen av friidrotts-VM 1995 ska ha varit något utav helvete fantastisk, men den har jag inte hittat.

    Jenny: Tack.

    Monigge: Ja, visst är det? Som en tic.

  2. Håller med om att Körberg är en stor sångare och en artist med förvånande bredd, dessutom ett proffs så det stänker om det. Och alla tre krävs nog om man inte ska bli uppslukad av framgångarna med Chess. Han är praktiskt taget tvungen att göra Anthem vid varje konsert, ändå lyckas han undvika att göra den till tom rutin.

    Själv tröttnar jag aldrig på den här: http://www.tinyurl.com/ykpnm9c. Strupsång korsat med hård metal i vildmrken knäcker (jo, de är riktiga sibirier) och headbangandet är magnifikt…

  3. Ja, jag minns också VM 1995-framträdandet som fantastiskt. Han såg något ruskigt auktoritativ ut i alla fall. Röstmässigt borde han inte ha varit lika fräsch som tio år tidigare, men han var ju fortfarande väldigt bra då. Jag har invigningen på VHS men ingen möjlighet att digitalisera för närvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *