Stockholmsfokus, någon?

Tidningen Fokus har gjort en godtycklig lista över kända journalisters livsvillkor. En ”granskning” som mest är ett slags pamflett. Bra idé, illa förvaltad.

Jag ögnar och ser vid första ögning tre (3) människor aktiva på medier utanför Stockholm. Göran Greider och Sydsvenskans very own Heidi Avellan och Per T Ohlsson (om vilken det skrivs att han är född 1946, vilket måste vara åtminstone tio år fel, jag tror ännu mer).

Okunskapen om medielandskapet utanför Stockholm är pinsam. Okunskapen om tidskriftsvärlden är lika pinsam, där finns alldeles för få representanter.

Det är jobbigt att skriva det här, för jag vill inte gnälla om sånt här som om jag vore infödd göteborgare med något slags huvudstadskomplex. Jag vill vara som en skåning i den här frågan: med blicken vänd söderut i stället. Icke desto mindre: Stockholmsfokuseringen är enorm, och den tar relevans från jobbet – även om 85-9o procent av mediernas makthavare och tongivande personer finns i Stockholm.

Ingen enda person på GP – som väl har 100 000 mer i upplaga än Svenskan – bedöms lika relevant i en sådan här granskning som, säg, Svenskans ganska anonyme Hans O Alfredsson. Det säger en del.

***

Sur för att jag inte är med? Ja, som fan. (Men HADE jag varit med… det hade faktiskt tagit all trovärdighet från jobbet.)

0 svar på “Stockholmsfokus, någon?

 1. Visst är stockholmsfokuseringen jobbig, även för oss stockholmare. Då man så ofta sätter likhetstecken mellan Stockholm och Sverige så drabbar det dels rapporteringen om Sverige, men också lokalrapporteringen i Stockholm (i den mån denna alls finns).

  Men sedan är det inte heller bara så att perspektivet är stockholmsfixerat, det är fixerat till en liten zon av övre medelklassliv i centrala stockholm. Precis samma zon som de där journalisterna lever i enligt Fokusreportaget.

 2. Hej Leffe. Ville bara säga välkommen – jag har just testat att öppna kommentarsfunktionen, och den syns inte utåt med självklarhet, utan såvitt jag förstår bara om man har klickat sig in på den aktuella artikeln.

  Jag ska lämna öppet en vecka, och fundera på om jag ska be min webbmästare att greja lite med detta. Ta det alltså inte personligt om din kommentar plötsligt försvinner, det kan vara jag som försöker mig på mer teknik än jag klarar…

 3. Ah, vi som RSS-läser ser direkt i RSS-läsaren (i mitt fall Internet Explorer) att kommentarer är påslaget.

  Helt ok om den råkar försvinna. Kommentarer är som flaskpost… 🙂

 4. Hej Andreas,snygg blogg!

  Men du har misförstått något – för egentligen, i den verkliga verkligheten så är inte Stockholm din huvudstad och Sverige inte ditt land.
  Vi härnere är nämligen egentligen danskar, huvudstaden heter København. Malmö är i verklighetens verklighet en stadsdel i København (København M) vilket antagligen gör Lund till en av Københavns förorter – och du skall därför inte förtvivla över de svenska stockholmarnas navelfixering – för du är ju dansk ! 😀
  Se bara här (särskilt postnummret :D) :

  http://www.mitkbh.dk/malmo/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *