Vem säljer det här till mig?

Digitala tjänster som inte finns men som jag skulle betala för om de fanns:

1. Fritextsök i samtliga Rocky-manus.

2. Fritextsök i samtliga Berglin-manus.

3. Ett riktigt bra fotohanteringsprogram för både bildredigering och lagring. (Nej, jag tycker inte att någon enda av de hundra tjänster som finns som mjukvara eller på webben är riktigt bra… Jag kanske bara har letat på fel ställe.)

0 svar på “Vem säljer det här till mig?

 1. #3: Vad skulle ett program för bildredigering och lagring innehålla för att vara bra enligt dig?

  Och vad menar du egentligen med lagring i det här sammanhanget? Antar att du menar något mer än att bara spara det på hårddisken. Kanske är du ute efter ett sätt att kunna söka på bilderna?

 2. Egentligen vill jag kunna både söka, spara och behandla bilderna i samma program – och så vill jag kunna spara en spegel av exakt det jag har gjort online sedan. Men jag vill bara ha den där spegeln online, jag vill ha grejerna på min dator.

  En hybrid mellan Photoshop, Flickr och iPhoto är väl vad jag är ute efter…

 3. I #3 verkar det som att du söker Lightroom eller Apperture. Där emellan är det en smaksak. Jag använder Apperture till att backuppa, tagga, ordna, göra grundläggande redigeringar så som att beskära, färgjustera eller storleksförändra, synka med flickr och skapa slideshows on the fly. Flera proffessionella fotografer jag jobbar med gör det samma med Lightroom och har enligt utsago inte öppnat photoshop på flera månader.

 4. Säger du det alltså? Jag grejade lite med Lightroom men tyckte det var lite ointuitivt på något sätt. Apperture har jag hört blandade recensioner om, men inte testat ordentligt. Jag gör det! För I will have no more of this jävla iPhoto i alla fall.

 5. Då har vi löst bildfrågan, kanske. Ska vi lösa ettan och tvåan också…?

  Allt Kellerman behöver göra är att anlita några praktikanter som skriver in manusen i en enkel databas. Och så en betaltjänst för login och lösen. Det kommer att löna sig på enbart min användning.

 6. Jag lägger en stor röst på Lightroom. Jag köpte boken ”The Lightroom Book” av Martin Evening. Den börjar med ett kort kapitel där han beskriver sitt ”workflow” när han jobbar med foton i Lightroom. Jag tycker att det är väldans, väldans bra. Aperture ligger tyvärr långt efter som det är nu, men det ryktas om en ny version.

  Så här använder jag Lightroom:
  1. Jag importerar bilder
  2. Jag bläddrar igenom bilderna och trycker på ”p” för mina ”picks” och ”x” för mina ”rejects”.
  3. Jag väljer ”Delete rejected photos” för att bli av med alla misslyckade foton
  4. Jag filtrerar så att jag bara ser mina picks
  5. Jag går över i ”Develop”-läget och justerar mina picks. Jag kör igenom justerings-grejerna uppifrån och ner.
  6. Jag går tillbaka till Library-mode och klickar på ”export” för att dra igång en Picasa-plugin som exporterar bilderna till Googles Picasaweb så att jag kan maila länkar till alla drabbade.

  Sen finns det massor av finfina småfunktioner som man kan ta till sig vartefter.

  Vill man inte köpa Lightroom (som kostar cirka en tredjedel om man beställer det från USA) så kan man ju köra på Googles gratisprogram Picasa, som gör ungefär samma sak.

 7. mati: Nej, det har du jävligt rätt i, han har råd att betala!

  Mathias S: Undrar om det skulle funka? Jag har lekt med tanken från och till på att skriva en biografi om Martin Kellerman, men jag stekte idén eftersom han är så hopplöst svår att få tag i, jag försökte boka min intervju med honom i typ ett halvår…

  Olof: Det där låter rätt övertygande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *