Liten valanalys

I dagens val får Sverigedemokraterna gissningsvis ungefär 23 procent. Det vill säga ganska precis vad Moderaterna fick i förra valet. Jag tänkte bara, i förväg, göra er uppmärksamma på en försåtlig argumentation som en del personer kommer att använda sig av, en argumentation som på ytan låter väldigt rimlig. Så här kommer man att säga:

”Det var ju inte så roligt att SD fick 23 procent, men det blir ju konstigt om ett så stort parti inte ska få något inflytande.”

Är man en mer argsint typ säger man kanske:

”Om ett parti som får 23 procent inte får något inflytande, då har vi banne mej ingen demokrati längre.”

Jag har då några frågor: Varför har ni inte sagt samma sak om Moderaterna den gångna mandatperioden? Varför har ni inte oroat er för demokratin när Moderaterna inte har fått igenom sin politik? De hade ju också 23 procent.

Jag kan svara på det där själv: politik går ut på att bygga allianser och kompromisser för att få igenom så mycket som möjligt av sin politik. Det har ALDRIG gått ut på att Liberalerna ska få 7 procent av sin budget antagen, medan Socialdemokraterna ska få 27 och Miljöpartiet 5. Det vet ni ju egentligen, om ni tänker efter.

Alltså är det upp till SD att efter dagens succéval försöka forma allianser för att få igenom så mycket som möjligt av sin politik. Om man inte lyckas med det? Då finns det två skäl: antingen är man själv för politiskt oskicklig. Eller så står man för långt ifrån resten av partierna på grund av de extrema inslagen i den egna politiken.

Men igen: När någon säger att det på något sätt nu skulle bli ”konstigt” om SD inte får ett 23-procentigt inflytande – fråga då var dessa demokratiskt ömmande hjärtan har varit den gångna mandatperioden. Eller för all del hur de talade om skandalen att S inte fick igenom någon av sin politik mellan 2006 och 2014, trots att de var största parti nästan hela den tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *